Θεματική Βραδιά – Η κατάρα να γεννηθείς γυναίκα

P6mhpAZxTVΘεματική Βραδιά – Η κατάρα να γεννηθείς γυναίκα

Τις αποκαλούν «Εξαφανισμένες Γυναίκες». Γυναίκες που δεν τους επέτρεψαν να ζήσουν ή να γεννηθούν. Στην Ασία μόνο, ο αριθμός τους ξεπερνά τα εκατό εκατομμύρια. Δραματική συνέπεια πολλών αιώνων παιδοκτονίας, αλλά και της ευρείας χρήσης των υπερηχογραφημάτων, που διευκόλυνε εκατομμύρια επιλεκτικές αμβλώσεις. Στην Ινδία, την Κίνα και το Πακιστάν, τα κορίτσια σκοτώνονται μόλις γεννηθούν, εγκαταλείπονται ή αφανίζονται πριν έρθουν στον κόσμο.

Μια σιωπηρή γενοκτονία. Εκατομμύρια γυναίκες, χωρίς όνομα, χωρίς πρόσωπο, χωρίς τάφο. Απλά απούσες. Σε κάποια μέρη του κόσμου, τρομακτικά εγκλήματα κρύβονται πίσω από το πέπλο της παράδοσης, αλλά και της κρατικής πολιτικής.

Γυρισμένο στο Πακιστάν, την Ινδία και την Κίνα, το ντοκυμαντέρ είναι μια έρευνα για τα «100 εκατομμύρια εξαφανισμένων γυναικών», ή αλλιώς την πληθυσμιακή ανισορροπία ανδρών και γυναικών σε αυτό το μέρος της Ασίας.

Από την παραδοσιακή παιδοκτονία στις φτωχές επαρχίες του Νότου της Ινδίας, στην οργανωμένη εμβρυοκτονία στο Πεντζάμπ και την Κίνα, το ντοκυμαντέρ μας επιτρέπει να καταλάβουμε πώς εκατομμύρια γυναίκες, υπό την πίεση της κοινωνίας και των παραδόσεων, εξαναγκάζονται να αρνηθούν τη ζωή στην ίδια τους την κόρη.

Η απουσία γυναικών στην Ασία, θα έχει τελικά πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις για ολόκληρο τον κόσμο. Η δραματική αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων αρσενικών παιδιών στην Ασία είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Σήμερα, όμως, δημιουργεί μια ανισορροπία που προμηνύει μια δημογραφική καταστροφή. Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας και της Κίνας, κάνει την εμφάνισή του ένας κόσμος χωρίς γυναίκες.

Στην Κίνα, ύστερα από 20 χρόνια πολιτικής του ενός παιδιού ανά ζευγάρι, που ώθησε τις οικογένειες να αποχωριστούν τις κόρες τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει λίγο πίσω. Οι αρχές ξεκίνησαν μια καμπάνια με τίτλο «Αγάπα τα κορίτσια».

Ένα ντοκιμαντέρ των Manon Loizeau και Alexis Marant

LA MALEDICTION DE NAITRE FILLE (2006)

Διάρκεια: 52:00

Έτος Παραγωγής: 2007

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Ελληνικά

Κωδ.Καταχώρησης: ΝΤ187

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *