Οι κήποι του Άβελ

Οι κήποι του Άβελ

“ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΑΒΕΛ” – Ντοκιμαντέρ (1969- Σκηνοθεσία ..Σ.Ζάβολι, παραγωγής της Ιταλικής τηλεόρασης)

με θέμα το κίνημα της Ιταλικής Δημοκρατικής ψυχιατρικής και συγκεκριμένα για την αλλαγή που συντελέστηκε αρχικά στο ψυχιατρείο της Γκορίτσια (Β.Ιταλία) από ομάδα θεραπευτών με επικεφαλής τον Φ.Μπαζάλια στις αρχές της δεακετίας του 60.

Η παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Γκορίτσια ήταν η πρώτη εμπειρία προς την κατεύθυνση κατάργησης των ψυχιατρείων και αντικατάστασης τους απο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα . Αργότερα , μετά το κλείσιμο και του ψυχιατρείου της Τεργέστης, το 1978, ψηφίστηκε στην Ιταλία ο νόμος 180/78 για την ψυχική υγεία. Με το νόμο αυτό θεσπίστηκε ένα ριζικά εναλλακτικό σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας (χωρίς ψυχιατρεία) με επίκεντρο τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Το ντοκιμαντέρ οι Κήποι του Άβελ προβλήθηκε πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους στην Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχικη υγεία στις 5 Οκτώβρη 2018 στην αίθουσα του Συλλογου Ελλήνων Αρχαιολόγων. (την μετάφραση στα ελληνικά έκανε ο Στ.Γαλάρας, ειδικευόμενος ψυχίατρος)

Διάρκεια: 27:01

Έτος Παραγωγής: 1969

Γλώσσα: Ιταλικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT272

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *