Εκτός των τειχών

Εκτός των τειχών

14 έλληνες νέοι δημιουργοί, μέλη του σωματείου Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, προσυπογράφουν με την σκηνοθετική τους ματιά 14 επεισόδια σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» με θέμα τη μετανάστευση, που θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή, από 1η Απριλίου, στις 18.30μ.μ στη ΝΕΤ.

Οι νέοι αυτοί δημιουργοί, αναδεικνύουν τα προβλήματα, τον ρατσισμό, την ανεργία, την γραφειοκρατία, τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουν τις περισσότερες φορές οι μετανάστες σήμερα αλλά και την δημιουργικότητά τους μέσα από τις καθημερινές αντιξοότητες.

Η Ελλάδα, επί έναν αιώνα έστελνε μετανάστες σε άλλες χώρες, μακρινές και κοντινές. Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια παρατηρείται το αντίστροφο φαινόμενο με παρόμοια ή ανάλογα χαρακτηριστικά. H Ελλάδα είναι πια χώρα υποδοχής μεταναστών.

Η εκπομπή ασχολείται επίσης και με τους Έλληνες εσωτερικούς μετανάστες που κινούνται είτε από την περιφέρεια προς τις πόλεις, είτε από τις πόλεις προς την περιφέρεια, για μια καινούργια, καλύτερη ζωή με τις οικογένειές τους.

Η εκπομπή σκοπό έχει να καταγράψει την συνύπαρξη αυτών των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και την περιφέρεια, τον τρόπο ζωής τους, τις ανησυχίες, τις χαρές και τις λύπες τους, το πώς εργάζονται και διασκεδάζουν.

Έτσι αναδεικνύονται οι πιο ανεξερεύνητες και κρυφές πτυχές της ζωής των ανθρώπων αυτών, ανατρέποντας για τον θεατή κοινωνικές προκαταλήψεις χρόνων, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

Η σειρά ντοκιμαντέρ αναδεικνύει, πέρα από την ευαισθησία και την ματιά των ελλήνων σκηνοθετών δημιουργών, 14 νέους έλληνες σκηνοθέτες οι οποίοι βάζουν σοβαρές βάσεις για το καλλιτεχνικό τους μέλλον, σκηνοθέτες που αποτελούν, μαζί με παλαιότερους, το δυναμικό του Πολιτιστικού οργανισμού «Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών». Η δημόσια Τηλεόραση δίνει την δυνατότητα σε αυτούς τους νέους δημιουργούς να καταθέσουν την δημιουργική τους γραφή και να εκφραστούν στο ελληνικό κοινό.

 Οι σκηνοθέτες που η δουλειά τους θα προβληθεί σε αυτή την σειρά στη ΝΕΤ, μεταξύ άλλων, είναι οι: Αλέξανδρος Αβρανάς,Παναγιώτης Καραμήτσος,Νίκος Ζάππας, Ζαφείρης Χαϊτίδης, Δημήτρης Καμπάς, Κώστας Σταματόπουλος, Γρηγόρης Βαρδαρινός, Δημήτρης Αντζούς, Νίκος Λογοθέτης, Γιώργος Διδυμιώτης, Χρήστος Δασκαλάκης, Στέφανος Μονδέλος.

 ——————

Το τελευταίο επεισόδιο «Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα» είχε τη σκηνοθετική υπογραφή του Στέφανου Μονδέλου, της βραβευμένης μικρού μήκους «MasterPiece» και της επίσης βραβευμένης διασκευής σεναρίου από το παραμύθι «Δυο παπούτσια σε καρότσι», και αφηγήθηκε δυο ιστορίες μεταναστών. Παράλληλες. Διαφορετικές. Που καταλήγουν παρόμοιες. Ο ένας κυνηγημένος στη χώρα του για την πολιτική του δραστηριότητα. Κούρδος. Σκληρή ζωή. Αγριες συνθήκες. Μοναδική διέξοδος η φυγή. Προς την Ελλάδα. Είναι κοντά. Βρίσκεται ήδη εδώ 15 ολόκληρα χρόνια. Ημι-παράνομος. Χαρακτηρισμένος τρομοκράτης στη χώρα του και ως εκ τούτου φέρει το στίγμα όπου κι αν πάει. Ο φακός τον παρακολουθεί καθώς διασχίζει την Αθήνα με το ποδήλατο. Η καθημερινή του βόλτα στην Ακρόπολη. Νόμιζε πως θα βρει έναν τόπο γεμάτο φιλόσοφους. Βρήκε μια άσχημη, αφιλόξενη πόλη. Και μετά ήρθε η πιο βαθιά απογοήτευση. Εκμετάλλευση με το πρόσχημα αριστεροσύνης. Ο χειρότερος ρατσισμός. Ο συγκαλυμμένος. Με το προσωπείο του ανθρωπισμού. Δωρεάν εργασία. Δηλαδή μαύρη. Καλλιτέχνης. Δουλεύει αποτραβηγμένος τα γλυπτά του. Από σίδηρο. Και γράφει. Με ωραίους ελληνικούς χαρακτήρες. Η αφήγηση της ιστορίας του συναρπαστική. Η «ματιά» του στη σύγχρονη Ελλάδα ακόμη περισσότερο. Και η σκέψη του βαθιά, όπως των ανθρώπων που έχουν ζήσει τον κίνδυνο και τον μετατρέπουν σε δημιουργία. Μιλάει και σμιλεύει το σίδηρο. Ισως, όπως ονειρεύτηκε ο ίδιος, να σμιλέψει τον κόσμο. Ισως όπως πίστευε ότι κάνει ο λόγος. Των φιλοσόφων.

Ο άλλος βρέθηκε στην Αθήνα σχεδόν από τύχη. Διακοσμητής στην πατρίδα του, είχε την ελπίδα ότι θα μάζευε μερικά χρήματα και θα γυρνούσε πίσω. Στην αρχή η ιστορία συνηθισμένη. Λαθρομετανάστης. Διασχίζει το Αιγαίο. Περισσότερο επειδή το ‘χε υποσχεθεί στους φίλους του. Βρήκε δουλειά. Την έμαθε. Απόκτησε την εμπιστοσύνη των εργοδοτών. Του έδιναν ευθύνες αλλά όχι χρήματα. Εντυπωσιάζουν τα εξαιρετικά ελληνικά του. Πήγε σχολείο. Νυχτερινό. Διψούσε για μάθηση. Προφέρει τις λέξεις καθαρά, προσεκτικά, σαν να τις διαλέγει. Και διαλέγει τις καλύτερες. Ο φακός δεν δείχνει όλα τα χαρακτηριστικά του. Κρύβει το βλέμμα. Φαίνεται μόνο το στόμα. Αυτό που προφέρει τις λέξεις. Και τις προφέρει τόσο άρτια, που τιμά την ίδια τη γλώσσα. Την ελληνική.

———————

Επεισόδια:

  • Επεισόδιο 1 – Home Made (Διάρκεια 32:00)
  • Επεισόδιο 2 – Στα πίσω θρανία (Διάρκεια 32:00)
  • Επεισόδιο 3 – Μεχμέτ (Διάρκεια 32:00)
  • Επεισόδιο 4 – Εις Γαύδον Κοινωνία (Διάρκεια 32:00)
  • Επεισόδιο 5 – Περιμένοντας τους βαρβάρους (Διάρκεια 32:00)
  • Επεισόδιο 6 – Μετανάστες δημοσιογράφοι στην Αθήνα (Διάρκεια 26:00)
  • Επεισόδιο 7 – Κόκκινη ζώνη (Διάρκεια 25:00)
  • Επεισόδιο 8 – Πλούτος (Διάρκεια 25:00)
  • Επεισόδιο 9 – Αύριο θα ήταν μια άλλη μέρα (Διάρκεια 25:00)
  • Επεισόδιο 10 – Η Τέχνη δεν έχει πατρίδα (Διάρκεια 25:00)
  • Επεισόδιο 11 – Σεβαστή μου μητέρα (Διάρκεια 25:00)
  • Επεισόδιο 13 – Ορέστης Μαρία (Διάρκεια 25:00)
  • Επεισόδιο 14 – Μελωδίες (Διάρκεια 25:00)

——————-

Έτος Παραγωγής: 2011

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΤΕ101

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *