Παλαιότερες Εκδηλώσεις

Παρουσίαση Μπροσούρας

Ιχνηλατώντας το Δεκέμβρη του 2008 (επανέκδοση)

Η μπροσούρα αυτή εκδόθηκε τον Μάη του 2009, όταν σύντροφοι,μεταξύ αυτών και ο Λ.Φούντας, στον οποίο και αφιερώνεται η έκδοση, επιχείρησαν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες, τις μνήμες και τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Δεκέμβρη του 2008. Περιλαμβάνει ένα χρονικό της εξέγερσης του Δεκέμβρη, την κατάληψη στην ΓΣΕΕ, τις δράσεις αλληλεγγύης εντός και εκτός των συνόρων, τη στάση του κράτους, την καταστολή,τη θέση των μίντια κ της καθεστωτικής αριστεράς καθώς και τις επιστολές των φυλακισμένων συντρόφων σχετικά με τον Δεκέμβρη. Η επιλογή της επανέκδοσης της μπροσούρας επιχειρεί να ανακαλέσει στη συλλογική μνήμη τα γεγονότα εκείνα που διαμόρφωσαν την εξέγερση του Δεκέμβρη, που διατάραξαν συθέμελα την κοινωνική ειρήνη, να καταδείξει την αποδοχή που οι πρακτικές και τα προτάγματα του α/α κινήματος είχαν από μεγάλα κοινωνικά κομμάτια.

Σάββατο 09 Φεβρουαρίου

στις 20.00

από το

Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών

 

Θα ακολουθήσει καφενείο οικονομικής ενίσχυσης

με hip hop, trip hop, dubstep, two step, grime και leftfield  ήχους

Προβολή Ντοκιμαντέρ

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου

στις 20.30

Θα ακολουθήσει καφενείο οικονομικής ενίσχυσης

Παρουσίαση – Συζήτηση

Προβολές Ντοκιμαντέρ

Δύο ντοκιμαντέρ για τις αντιστάσεις του παλαιστινιακού λαού απέναντι στον ιμπεριαλισμό του ισραηλινού κράτους.

Μία εποχή στην κόλαση (2009),

Διάρκεια 44′

Οι χίλιες όψεις της κατεχόμενης ζωής των παλαιστινίων και οι προϊούσες αντιστάσεις. Βίντεο των “αναρχικών από τις δυτικές συνοικίες της αθήνας και του πειραιά”, που προβλήθηκε για πρώτη φορά σε κεντρική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο τον Απρίλη του 2008, δημιουργημένο στο πλαίσιο της αντιεμπορευματικής/αντιθεαματικής συλλογικότητας για την αυτοοργανωμένη ανθρώπινη δημιουργία και έκφραση “+τεχνια-“.

Η ακτινοβολία της αντίστασης (2016)

Διάρκεια 59′

Το ντοκιμαντέρ «Η Ακτινοβολία της Αντίστασης» (Radiance of Resistance) εστιάζει στον αγώνα του παλαιστινιακού χωριού Νάμπι Σάλεχ, ενός από τα παλαιστινιακά χωριά των οποίων οι κάτοικοι αντιστέκονται για χρόνια στο ισραηλινό κράτος που κλέβει τη γη τους για την ανοικοδόμηση εποικισμών, που κλέβει το νερό και τις ζωές τους. Continue reading Παλαιότερες Εκδηλώσεις

Οι κήποι του Άβελ

Οι κήποι του Άβελ

“ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΑΒΕΛ” – Ντοκιμαντέρ (1969- Σκηνοθεσία ..Σ.Ζάβολι, παραγωγής της Ιταλικής τηλεόρασης)

με θέμα το κίνημα της Ιταλικής Δημοκρατικής ψυχιατρικής και συγκεκριμένα για την αλλαγή που συντελέστηκε αρχικά στο ψυχιατρείο της Γκορίτσια (Β.Ιταλία) από ομάδα θεραπευτών με επικεφαλής τον Φ.Μπαζάλια στις αρχές της δεακετίας του 60.

Η παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Γκορίτσια ήταν η πρώτη εμπειρία προς την κατεύθυνση κατάργησης των ψυχιατρείων και αντικατάστασης τους απο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα . Αργότερα , μετά το κλείσιμο και του ψυχιατρείου της Τεργέστης, το 1978, ψηφίστηκε στην Ιταλία ο νόμος 180/78 για την ψυχική υγεία. Με το νόμο αυτό θεσπίστηκε ένα ριζικά εναλλακτικό σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας (χωρίς ψυχιατρεία) με επίκεντρο τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Το ντοκιμαντέρ οι Κήποι του Άβελ προβλήθηκε πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους στην Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχικη υγεία στις 5 Οκτώβρη 2018 στην αίθουσα του Συλλογου Ελλήνων Αρχαιολόγων. (την μετάφραση στα ελληνικά έκανε ο Στ.Γαλάρας, ειδικευόμενος ψυχίατρος)

Διάρκεια: 27:01

Έτος Παραγωγής: 1969

Γλώσσα: Ιταλικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT272

Leaving Greece

Leaving Greece

Το 2008, οι Αφγανοί έφηβοι, Χουσείν, Ρέζα και Κάκα εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για την Ευρώπη, με την ελπίδα να βρουν ελευθερία και ειρήνη. Φτάνουν στην Ελλάδα, αλλά  βρίσκονται αντιμέτωποι με την αυγή της οικονομικής κρίσης. Γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος δεν τους κρατά. Παρά ταύτα, δεν μπορούν να φύγουν διότι τα ελληνικά σύνορα είναι από τα καλύτερα φυλασσόμενα στον πλανήτη. Οι τρείς φίλοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να περάσουν σε άλλο μέρος της Ευρώπης, περνώντας από μια νόμιμη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Το γεγονός αυτό φέρνει σε δοκιμασία οχι μόνο τη φιλία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Μια ταινία για τη φιλία και την αντιφατική μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Διάρκεια: 79:00

Έτος Παραγωγής: 2014

Γλώσσα: Φαρσί, Γερμανικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT271

Our Route Memories

 Our Route Memories

Οι προγιαγιάδες μου μετακόμισαν  στην Ντενιζλί αφού μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη με γιγαντιαία πλοία το 1926. «Το καράβι ήταν τόσο γιγαντιαίο θα μπορούσαν να χωρέσουν 3 χωριά εκεί» συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου . Στη συνέχεια, στο Ντενιζλί, τους δόθηκαν τόσα σπίτια, χωράφια και κήπους, όσα κατείχαν στις πατρίδες τους. Αυτή είναι η ιστορία της μετανάστευσης μας. Μερικοί από τους πήραν την οδυνηρή απόφαση να συνεχίσουν, πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν στη Γερμανία, την “επώδυνη πατρίδα». Το υπόλοιπο της ιστορίας κυλάει μέσα από τους συγγενείς μας

Η μετανάστευση είναι  στη φύση μας. Μερικές φορές πάμε σε άλλες χώρες, σε άλλες πόλεις και άλλες φορές ταξιδεύουμε σε μια άλλη διάσταση. Η τελευταία μας μετανάστευση είναι το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία μετανάστευσης Η δική μας ιστορία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Σμύρνη, το Ντενιζλί και τη Γερμανία. Πάρα πολλά μέρη, άνθρωποι και μνήμες που δεν ξέρουμε …

Διάρκεια: 20:03

Έτος Παραγωγής: 2014

Γλώσσα: Τούρκικα

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT270

Crop

Crop

Το Crop είναι ένα συναρπαστικός απολογισμός της αιγυπτιακής επανάστασης του 2011 το οποίο δεν περιλαμβάνει εικόνες της ίδιας της λαϊκής εξέγερσης. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου εντός των γραφείων της Al-Ahram, της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας η ταινία είναι μια σειρά προσεκτικά και σύνθετα πλάνα που αποκαλύπτουν τη λειτουργία του οργάνου και ο αυστηρός έλεγχος του παλαιού καθεστώτος πάνω στην πληροφόρηση. Προβάλλεται η ιστορία του παλαιότερου φωτορεπόρτερ, που έχασε την επανάσταση εξαιτίας της νοσηλείας του σε νοσοκομείο.

Διάρκεια: 46:90

Έτος Παραγωγής: 2013

Γλώσσα: Αγγλικά, Αραβικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT269

Yusef’s Song

Yusef’s Song

Η ιστορία διαδραματίζεται στη μετεπαναστατική Λιβύη. Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το χτίσιμο μιας χώρας από την αρχή έπειτα από ένα τεράστιο γεγονός, όπως το βιώνουν οι άνθρωποι. Πρωταγωνιστής είναι ο Γιούσεφ, ένας νέος που συμμετείχε στην επανάσταση και είναι ο διασημότερος ράπερ της Λιβύης. Ο Γιούσεφ έγραψε τα τραγούδια της επανάστασης και η φήμη του έχει εξαπλωθεί στον αραβικό κόσμο. Μέσα από τα μάτια του, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ξεδιπλώσει το όραμα των νέων στη Λιβύη για τη χώρα τους μετά τον Καντάφι. Η κάμερα τον ακολουθεί παντού, καταγράφοντας τις αφηγήσεις του και τις κουβέντες για θέματα καθημερινότητας, κοινωνικού προβληματισμού, πολιτικής. Η παρουσία του ντύνεται από τη μουσική του, ένα εξαίρετο αραβικό ραπ που δίνει ρυθμό και νεύρο στην αφήγηση.

Διάρκεια: 75:00

Έτος Παραγωγής: 2014

Γλώσσα: Αγγλικά, Αραβικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT268

The Forecaster

The Forecaster

Ο Martin Armstrong, πρώην τρισεκατομμυριούχος οικονομικός σύμβουλος που ζει στις ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π και σε άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε να προβλέψει με εκπληκτική ακρίβεια οικονομικές κρίσεις, όπως η «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας. Στις αρχές της δεκαετίας 1980, ο Armstrong ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβούλων «Princeton Economics International», με διεθνές πελατολόγιο.

Όταν η αναγνώρισή του μεγάλωσε και εξέχοντες τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Armstrong αρνήθηκε επανειλημμένα. Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την 1η Οκτωβρίου 2015

Όταν ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση τον κώδικα του μοντέλου του, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και κρατήθηκε για επτά χρόνια χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη. Επρόκειτο άραγε για μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν από το να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την πραγματική απάτη χρεών που «χτιζόταν» εδώ και δεκαετίες;

Διάρκεια: 100:00

Έτος Παραγωγής: 2014

Γλώσσα: Αγγλικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT267

La sirène de Faso Fani

La sirène de Faso Fani

Αυτό το ντοκιμαντέρ από την Αφρική έχει στο κέντρο του ένα κομβικό ζήτημα του σύγχρονου κόσμου: τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στον ανθρώπινο παράγοντα –δηλαδή τους εργαζόμενους- και τις προοπτικές για το μέλλον.

Ο σκηνοθέτης εστιάζει στη Faso Fani, σε μια κρατική κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία της Μπουρκίνα Φάσο που το 2001 έκλεισε λόγω αναδιαρθρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Διεθνή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η άνοδος της Κίνας στο διεθνές τοπίο και η υπερχρέωση της χώρας ήταν οι οικονομικές αιτίες.

Καταγράφει ο σκηνοθέτης μέσα από συνεντεύξεις με παλιούς εργαζόμενους την πορεία της βιομηχανίας. Εικόνες από τους χώρους της, αποσπάσματα από διαφημίσεις και ντοκιμαντέρ, αλλά και «πειραγμένα» αποσπάσματα από δελτία ειδήσεων της εποχής, σχεδιάζουν την ιστορική διαδρομή της βιομηχανίας και την κεντρική θέση που κατείχε στην κοινωνική και οικονομική ζωή της τοπικής κοινότητας: είναι η αισιοδοξία των πρώτων χρόνων, ο μοντερνισμός της δεκαετίας του 70 που αναδύονται.

Αν και από το ντοκιμαντέρ απουσιάζει η άλλη άποψη –δηλαδή η άποψη αυτών που επέβαλλαν το κλείσιμο και τη ρευστοποίηση της βιομηχανίας-, ωστόσο αυτή δεν γίνεται αισθητή: το θέμα του ντοκιμαντέρ δεν είναι μια τετριμμένη πολιτική ενάντια στις πολιτικές αποκρατικοποίησης. Καθ’ όλη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, στο κέντρο συνεχώς επανέρχεται ο παράγοντας άνθρωπος, το θύμα αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο στο τελευταίο μέρος του έρχεται στο προσκήνιο μια απροσδόκητη αισιοδοξία: ο σκηνοθέτης –μέλος της τοπικής κοινότητας- εστιάζει στο τι συνέβη μετά την καταστροφή. Οι προσπάθειες να στηθεί ξανά, σ’ ένα επίπεδο βιοτεχνικό, η τοπική παραγωγή, να εκμεταλλευτούν δηλαδή το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη γνώση που η τοπική κοινότητα συσσώρευσε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της βιομηχανίας. Χωρίς εξοπλισμό, με χειροκίνητες υφαντικές μηχανές, στήνεται μια μονάδα παραγωγής. Ο συνεταιρισμός, η απόφαση να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις τύχες τους, η νέα λαϊκή επιχειρηματικότητα: εδώ είναι οι πηγές της αισιοδοξίας. Οι σκοτεινοί τόνοι απομακρύνονται, η απαισιοδοξία διαλύεται. Το μέλλον μπορεί να είναι διαφορετικό…

Διάρκεια: 89:32

Έτος Παραγωγής: 2015

Γλώσσα: Γαλλικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT266