Κερκυρα – Λιμνοθαλασσα Χαλικιοπουλου

kerkyraΚέρκυρα – Λιμνοθάλασσα Χαλικιοπουλου

«Κι έτσι γίνεται ένα αλισβερίσι εδώ χρόνια τώρα, κι έχουνε πλουτίσει πολλοί, πουλώντας κι αγοράζοντας και ξαναπουλώντας και ξαναγοράζοντας την περιουσία του δημοσίου…»

Η Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, ο αρχαίος Υλλαικός Λιμένας, αποτελεί με βάση το σύνταγμα και μια σειρά από αποφάσεις (δημοτικών/νομαρχιακών συμβουλίων κ.ά.) δημόσια περιουσία. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες οι ακτές του μπαζώνονται από ιδιώτες, περιφράσσονται και ιδιωτικοποιούνται.

Αποτελεί επίσης έναν υδροβιότοπο, που κάποτε φιλοξενούσε πολλά πουλιά και ψάρια. Κι όμως, μέσα σε αυτόν κατασκευάστηκε και λειτουργεί το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.

Σε αυτόν το χώρο λοιπόν συντελείται ένα κοινωνικό (ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων) και περιβαλλοντικό (καταστροφή υδροβιότοπου) έγκλημα. Όμως σε αντίθεση με παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλα σημεία της Κέρκυρας, για τον Υλλαικό Λιμένα όχι απλώς δεν έχει υπάρξει κάποια αξιόλογη αντίδραση, αλλά το θέμα είναι ελάχιστα γνωστό στους κατοίκους του νησιού.

Αυτό το ντοκιμαντέρ περιηγείται στις καταπατημένες εκτάσεις κι επιχειρεί να καταγράψει το χρονικό της καταστροφής και ιδιωτικοποίησης του Υλλαικού Λιμένα, ενώ προωθεί τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κίνησης για την προστασία του υδροβιότοπου και, πρώτα απ’ όλα, για την επανοικειοποίηση των ιδιωτικοποιημένων ακτών του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:   limnothalassa.espivblogs.net/

Οι συνεντεύξεις δόθηκαν σε ανοιχτό χώρο και γι’ αυτό σε κάποια σημεία ο αέρας γίνεται ενοχλητικός.

 

Διάρκεια: 28:00

Έτος Παραγωγής: 2010

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: ΚΒ055

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *