ΡΧΣ – Η εξέγερση των Αράβων

rxsΡΧΣ – Η εξέγερση των Αράβων

Όλα ξεκίνησαν στην κεντρική πλατεία της Σίντι Μπουζίτ, μιας ξεχασμένης πόλης 40 χιλιάδων κατοίκων στην ενδοχώρα της Τυνησίας. Στην μικρή αγορά της πόλης, ένας από τους μικροπωλητές, ο Μοχάμαντ Μπουαζίζι, με τα λίγα χρήματα που κέρδιζε έπρεπε να θρέφει την επταμελή του οικογένεια. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2010 η ζωή του Μοχάμαντ Μπουαζίζι, της πατρίδας του αλλά και όλου του αραβικου κόσμου, πήρε μια δραματική τροπή.
Ο αυτοπυρπολισμός του με αφορμή την κατάσχεση των προϊόντων του από την αστυνομία, επειδή δεν διέθετε την απαραίτητη άδεια, προκάλεσε την οργή των Τυνησίων, που για χρόνια αντιμετώπιζαν τη φτώχια, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, την αστυνομική αυθαιρεσία και την αδιαφορία του καθεστώτος Μπέν Άλι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν την ίδια κιόλας μέρα στο Σίντι Μπουζίντ. Γρήγορα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την χώρα, φτάνοντας και στην πρωτεύουσα Τύνιδα και αργότερα στην πτώση του Μπεν Άλι.
Η εξέγερση των Αράβων είχε ξεκινήσει. Από τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα γεγονότα στην Τυνησία, ήταν η Αίγυπτος. Ο αιγυπτιακός λαός εξεγέρθηκε ενάντια στο καθεστώς καταφέρνοντας να ανατρέψει το καθεστώς Μουμπάρακ, μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης. Θυσία στο βωμό της απομάκρυνσης Μουμπάρακ: Ανθρώπινες ψυχές που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημα τους.
Σε λίγο χρονικό διάστημα, πολλές χώρες του αραβικού κόσμου – Λιβύη, Μπαχρέϊν, Συρία, Υεμένη – θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τυνησίας και της Αιγύπτου και ο λαός τους θα εξεγερθεί ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα που τον κυβερνούν.
Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, ταξίδεψε στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, αναζητώντας να μάθει ποιο θα είναι το μέλλον του Αραβικού Κόσμου. Ο Στέλιος Κούλογλου συνάντησε και μίλησε με πολιτικούς αναλυτές , δημοσιογράφους και εκπρόσωπους της πολιτικής σκηνής, αλλά και με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, προκειμένου να σκιαγραφήσει το τοπίο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ayman MohyeldinAyman NourEssam Al ArianIssandr el-AmraniKhaled AliSahy HawassShadi HarbΘωμάς ΣκουτέρηςΜάρτυρεςΔιαδηλωτέςΧρήστος ΠαπαδόπουλοςSameer AbdallahAhmed MaherAsma MahfouzAzza MattarKareem AmerMohammed AdelRawda AhmedAbd-Allah BouaziziAmal MathlouthiAtef Ben HsinKhaled AzzouziLeila BouaziziMahmoud DhaouadiMoez GdiraShalfi DhaferΤυνήσιοι BloggersWalid Bouazizi Τυνήσιοι απεργοί πείνας Ουμάγιε Σαντίκ

Διάρκεια: 60:00

Έτος Παραγωγής: 2011

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΤΕ112

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *