Η μηχανή του χρόνου – Γυναίκες στην εξορία
Οι συγκλονιστικές ιστορίες των Ελληνίδων που στη διάρκεια του Εμφυλίου εξορίστηκαν στη Χίο, το Τρίκερι και τη Μακρόνησο.
Γυναίκες, όχι απαραίτητα αριστερές, που τιμωρήθηκαν με μόνη κατηγορία ότι ήταν: σύζυγοι αγωνιστών ή μητέρες ανταρτών.
Ο φακός της εκπομπής ταξιδεύει με τις πρώην εξόριστες στο μαρτυρικό νησάκι Τρίκερι της Μαγνησίας, που ήταν τόπος εξορίας. Οι γυναίκες περιγράφουν τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσή τους στο ξερονήσι. Θυμούνται τις καλές στιγμές: τα τραγούδια, τα θέατρα και τις πλάκες τους, που τις έκαναν να ξεφεύγουν από τη «φυλακή» τους. Ξαναζούν όμως και τα μαρτύριά τους. Την έλλειψη νερού, το κακό φαγητό, τις αρρώστιες, τις χυδαιότητες των στρατιωτών, τα ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια.
Στην εξορία βρέθηκε και η γνωστή καλλιτέχνιδα Καίτη Ντιριντάουα, σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Χατζηχρήστου. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ηθοποιός και τραγουδίστρια που έκανε αντίσταση. Άνδρες της ομάδας Χ εισέβαλαν στο θέατρό της και τη συνέλαβαν. Κατέληξε στην εξορία μαζί με τις γυναίκες που μας μιλάνε γι’ αυτήν την περίοδο της ζωής της.
Οι πρώην εξόριστες θυμούνται «τη νύχτα του μαρτυρίου» τους.
30 Ιανουαρίου 1950 στη Μακρόνησο. Στρατιώτες ξερίζωσαν κοτσίδες από τα κεφάλια τους. Γυναίκες τρελάθηκαν από τα χτυπήματα. Πόνεσαν, μάτωσαν, «κακοποιήθηκαν». Η Ευαγγελία Σκευοφύλακα δεν ξέχασε ποτέ τα λόγια του χωροφύλακα. «Θα σπάσει πριν της σπάσω τίποτα. Αλλά δυστυχώς, σου τα έσπασα όλα κι εσύ δεν έσπασες».
Κι όλα αυτά για μια δήλωση μετανοίας. Που πολλές δεν έκαναν ποτέ. «Δε δουλώνω, δεν υπογράφω!», φώναζαν.
Η «Μηχανή του Χρόνου» γνωρίζει και τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην εξορία.
Η κόρη του Λουντέμη, η Μυρτώ, που βρέθηκε μαζί με τη μητέρα της στο Τρίκερι, περιγράφει τα πρώτα χρόνια της ζωής της, απορώντας ακόμα γιατί έπρεπε να ζήσει τον πόνο, το φόβο, την καχυποψία, τις κακουχίες στα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής της.”
Διάρκεια: 91:00
Έτος Παραγωγής:
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Όχι
Κωδ.Καταχώρησης: ΤΕ115