Φυλές της Αθήνας

fylesΦυλές της Αθήνας

Εβδομαδιαία εκπομπή αυτοτελών επεισοδίων–ντοκιμαντέρ κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα η οποία ασχολείται με κοινότητες μεταναστών που ζουν κυρίως στην Αθήνα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζεται μία διαφορετική κοινότητα μεταναστών μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων – μελών της.

Ειδικότερα, παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές μας στον προσωπικό τους χώρο, στο χώρο της δουλειάς, με  τους φίλους και τις οικογένειές τους, σε καθημερινές ή πιο ξεχωριστές στιγμές, σε  κοινωνικές συνευρέσεις ή πολιτιστικά δρώμενα που σχετίζονται με τη χώρα καταγωγής τους, αλλά και με τον τρόπο που τόσο η προσωπική τους ζωή, όσο και ατή της κοινότητας στην οποία ανήκουν, έχει συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ιδιότητά τους ως μετανάστες-ξένοι σε ξένη χώρα, αλλά τα στοιχεία πολιτισμού, οι κοινωνικές αξίες και αρχές και η τεχνογνωσία που φέρουν αναπόφευκτα μαζί τους και το πώς αυτά εκδηλώνονται  τόσο μέσα από τη θρησκεία, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, την εργασία, όσο και μέσα από το ντύσιμο και το φαγητό τους. Έτσι, ο τηλεθεατής γνωρίζει «εκ των έσω» την κοινότητα, τις ιδιαιτερότητές της, αλλά και τον πολιτιστικό της πλούτο.

Το ταξίδι στις ζωές και την καθημερινότητά τους γίνεται το όχημα για  να γνωρίσει ο τηλεθεατής μια άλλη πλευρά των μεταναστών από αυτή της ‘επικίνδυνης’ για κάποιους διαφορετικότητας.

Η επίσκεψη στα σπίτια των ηρώων, στα εστιατόρια και τα καφέ που συχνάζουν, τις γειτονιές και τις δουλειές τους μας δίνει μια άλλη, πιο σφαιρική, εικόνα για την ζωή, τις συνήθειες και, εν τέλει, την ταυτότητά τους.  Οι άνθρωποι που, για τον περισσότερο κόσμο, είναι χαρακτηρισμένοι απλώς και μόνο με τον τίτλο της χώρας καταγωγής τους,  π.χ. ο Αιγύπτιος, ο  Αιθίοπας, η Φιλιππινέζα, ο Πολωνός, κλπ., φέρουν μαζί τους έναν ολόκληρο πολιτισμό, αλλά  και προσωπικές αρχές και αξίες που είναι άγνωστες ακόμα και σε ανθρώπους που τους συναναστρέφονται καθημερινά.

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα ‘χοάνη’, για να απορροφήσει και να ‘εξαφανίσει’ μέσα της τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που έχει δεχτεί.  Είναι μια χώρα μικρή που μπορεί ακόμα να θεωρείται ανθρωποκεντρική και όχι απρόσωπη.  Μέσα από τη συγκυρία του εκπατρισμού, οι κοινωνίες των ανθρώπων ζουν σήμερα την ευτυχή συγκυρία της πολυπολιτισμικότητας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει κοινωνίες που φοβούνται λιγότερο και εμπιστεύονται περισσότερο τους ανθρώπους της – ντόπιους και ξένους.

Κάθε επεισόδιο των «Φυλών της Αθήνας» έχει και διαφορετικό σκηνοθέτη. Δοκιμασμένοι ντοκιμαντερίστες αλλά και νέοι κινηματογραφιστές δίνουν την ξεχωριστή τους ματιά στις κοινότητες των αλλοδαπών και την Αθήνα.

Η εκπομπή επικεντρώνεται στην πρωτεύουσα της χώρας και στον ευρύτερο Νομό Αττικής, καθώς εδώ οι κοινότητές είναι πολυπληθέστερες και πιο δραστήριες προσφέροντας έτσι ένα ικανό και έγκυρο δείγμα προς παρουσίαση. Επιπλέον, στην Αθήνα συγκεντρώνονται και οι περισσότερες  κοινότητες και δίκτυα, οργανώσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εθελοντικές ομάδες που αφορούν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Επεισόδια:

  • Επεισόδιο 01 – Αφγανιστάν (Διάρκεια 45:00)
  • Επεισόδιο 02 – Αιθιοπία (Διάρκεια 45:00)
  • Επεισόδιο 03 – Αίγυπτος (Διάρκεια 45:00)
  • Επεισόδιο 04 – Τα Κρυφά Σχολεία (Διάρκεια 45:00)
  • Επεισόδιο 05 – Πολωνία (Διάρκεια 45:00)
  • Επεισόδιο 06 – Βραζιλία (Διάρκεια 45:00)
  • Επεισόδιο 07 – Ινδία (Διάρκεια 45:00)
  • Επεισόδιο 08 – Γεωργία (Διάρκεια 45:00)

 

Έτος Παραγωγής: 2011

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΤΕ102

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *