Τόποι ζωής, Τόποι ιδεών – #5. Πώς να σκεφτούμε την κρίση του καπιταλισμού και της Ελλάδας

Τόποι ζωής, Τόποι ιδεών – #5. Πώς να σκεφτούμε την κρίση του καπιταλισμού και της Ελλάδας

Κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας εξετάζει η νέα σειρά της ΕΤ3 και θα ολοκληρωθεί σε 12 επεισόδια.
Η σειρά προσπαθεί να φωτίσει σχεδόν όλα τα κύρια ζητήματα που θέτει η εποχή μας, η εποχή της κρίσης, όπως ο καπιταλισμός, η μετανάστευση, ο φεμινισμός, ο ρόλος της διανόησης, η συλλογικότητα, η βία, η ελευθερία, η διακυβέρνηση, η βιοπολιτική, η Δημοκρατία και ο λαϊκισμός.
Σε κάθε επεισόδιο αναλύουν τη σκέψη τους Έλληνες στοχαστές, ποιητές, τεχνοκράτες, πολιτικοί και επιστήμονες.

Την κρίση του καπιταλισμού και της Ελλάδας από διαφορετικές οπτικές γωνίες ερευνά η σειρά. Ο οικονομολόγος Μισέλ Ισόν υποστηρίζει ότι η κρίση του καπιταλισμού δεν οφείλεται μόνο στη φούσκα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, αλλά και στις λάθος λύσεις που δόθηκαν στην προηγούμενη κρίση, το 1975.

Ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ φωτίζει την ιδεολογική και εμπορευματοποιημένη πλευρά του καπιταλισμού, ενώ ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού προσεγγίζει το ζήτημα από την πλευρά της φιλοσοφίας.

Ο καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας και ο καθηγητής Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστας Δουζίνας αναλύουν την οικονομική και πολιτιστική διάσταση της κρίσης της Ελλάδας.


Διάρκεια: 57:56

Έτος Παραγωγής: 2012

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΝΤ230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *