Θεματική βραδιά – 90 Χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

sovietΘεματική βραδιά – 90 Χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Η Θεματική Βραδιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση κάνει έναν απολογισμό αυτών που άφησε ο Κομμουνισμός. Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά του; Πώς διαμορφώθηκε και πως εξελίσσεται η κατάσταση τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μετά την πτώση του Κομμουνισμού στην πρώην Σοβιετική Ένωση;

Ο Στέλιος Κούλογλου συζητά στο στούντιο με Έλληνες κομμουνιστές που αγωνίστηκαν. Ο Τάκης Λαζαρίδης και ο Τάκης Μπενάς προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν τελικά οι θυσίες των κομμουνιστών ήταν μάταιες.

Στο πλαίσιο της Θεματικής Βραδιάς θα προβληθούν:

«ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ;» του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα

Ο Τάκης Λαζαρίδης και η οικογένεια του, αφιερώθηκαν στην υπόθεση του κομμουνισμού. Ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς και η μητέρα του καταδικάσθηκε σε ισόβια από τους Βούλγαρους και έζησε χρόνια στην εξορία. Ο Τάκης και η αδερφή του Ρούλα καταδικάσθηκαν σε θάνατο στη δίκη του Ν. Μπελογιάννη. Ο Τ. Λαζαρίδης έμεινε 15 χρόνια στη φυλακή και άλλα τόσα στην παρανομία. Αλλά στην δεκαετία του ‘80, πριν ακόμη πέσει το τείχος του Βερολίνου, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο: «Σύντροφοι, ευτυχώς ηττηθήκαμε».
Ήταν λοιπόν οι θυσίες των κομμουνιστών μάταιες; Ο αγώνας των χιλιάδων μελών του ΚΚΕ οδηγούσε σε ένα είδος καθυστερημένου βαλκανικού κομμουνισμού;
Στον Στέλιο Κούλογλου μιλούν μεταξύ των άλλων οι: Λεωνίδας Κύρκος, Γρηγόρης Φαράκος και Βασίλης Νεφελούδης, ενώ ο Λεωνίδας Τζεφρώνης και ο Πάνος Δημητρίου περιγράφουν τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968.
Ακόμη, ο Σεργκέι Χρουτσώφ μιλά για τα παρασκήνια της ανατροπής του πατέρα του, ο Μίλαν Ντουμπτσέκ για την Άνοιξη της Πράγας και ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ κάνει αυτοκριτική για το μοιραίο λάθος του και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

1917, Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Α΄ και Β΄ Μέρος
Σκηνοθεσία: Paul Jenkins
Παραγωγή ARTE/RBB, 2007)

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής επανάστασης; Τι ρόλο έπαιξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής;
Κατά πόσο πίστευαν πραγματικά οι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού ότι η άνοδος των Μπολσεβίκων στην εξουσία θα έβγαζε τη χώρα από το χάος;
Μέσα από μαρτυρίες, συνεντεύξεις, επίσημα έγγραφα αλλά και εικόνες αρχείου, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Πωλ Τζένκινς φωτίζει τις άγνωστες πτυχές της μεγάλης αυτής ιστορικής στιγμής.

Διάρκεια: 209:41

Έτος Παραγωγής: 2007

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΤΕ089

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *