Θα ριξουμε πισω σας τη θαλασσα

thalassaΘα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα

Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, οι άνθρωποι έχουν το έθιμο να ρίχνουν ένα ποτήρι νερό πίσω από τους αγαπημένους τους, την ώρα που φεύγουν, έτσι ώστε μια μέρα να γυρίσουν υγιείς.

Στην ταινία «Θα Ρίξουμε Πίσω σας τη Θάλασσα», ο Aziz, ο Sidiqi, o Housine και o Younes μας παίρνουν μαζί τους στις περιπλανήσεις από τα σπίτια τους στο Αφγανιστάν και το Μαρόκο μέχρι το χάος της κρίσης στην Ελλάδα, περνώντας μέσα από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Στην πορεία όμως, τα όνειρα και οι ελπίδες τους πλέκονται. Πρόκειται για μια φυγή προς τη Δύση, για μια βουτιά στα σημεία όπου οι δρόμοι συναντιούνται. Μέσα από το φιλμ ταξιδεύουμε σε πόλεις μη-τόπους και σε συνοριακές ζώνες που εκτείνονται σαν αχανείς χώρες.

Ουσιαστικά είναι η ιστορία μιας κάποιας Ευρώπης, των πραγματικοτήτων, των νόμων και των αστυνομιών της. Είναι η ιστορία της εξορίας. Τους φωνάζουμε migrants, kaçak, μετανάστες, αλλά δεν είναι παρά άνδρες και γυναίκες που διαβαίνουν τη ζωή με ελπίδα. Ο δρόμος της ζωής τους είναι στην αρχή του, αλλά ίσως να μην έχει ποτέ τέλος. Και πίσω από τα βήματά τους, θα ρίχνουμε εμείς το νερό όλων των θαλασσών που διαπερνούν…

Διάρκεια: 70:00

Έτος Παραγωγής: 2014

Γλώσσα: Αγγλικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: NT180

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *