Τόποι ζωής – Τόποι ιδεών – #4 Ο λόγος των αποκλεισμένων

Τόποι ζωής – Τόποι ιδεών – #4 Ο λόγος των αποκλεισμένων

Κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας εξετάζει η νέα σειρά της ΕΤ3 και θα ολοκληρωθεί σε 12 επεισόδια.
Η σειρά προσπαθεί να φωτίσει σχεδόν όλα τα κύρια ζητήματα που θέτει η εποχή μας, η εποχή της κρίσης, όπως ο καπιταλισμός, η μετανάστευση, ο φεμινισμός, ο ρόλος της διανόησης, η συλλογικότητα, η βία, η ελευθερία, η διακυβέρνηση, η βιοπολιτική, η Δημοκρατία και ο λαϊκισμός.
Σε κάθε επεισόδιο αναλύουν τη σκέψη τους Έλληνες στοχαστές, ποιητές, τεχνοκράτες, πολιτικοί και επιστήμονες.

Η σειρά παρακολουθεί το μάθημα «Κοινωνικός Αποκλεισμός» του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ, που διδάσκεται από ανθρώπους που υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό και παρουσιάζει το αποτέλεσμα καταγραφής δέκα μηνών των νέων τόπων συνάντησης και κοινών δράσεων.
Δύο ολοκληρωτικοί τόποι αποκλεισμού, τα ψυχιατρεία και οι φυλακές, αποδομούνται από τους ίδιους τους τρόφιμους της Ψυχιατρικής και τους κρατούμενους. Οι ίδιοι θέτουν στην κρίση των φοιτητών τις κυρίαρχες θεωρίες και πρακτικές της Ψυχιατρικής και της Σωφρονιστικής και τα απάνθρωπα αποτυπώματα που αφήνουν στα σώματα και στις ψυχές των πολιτών που εγκλείονται σε φυλακές ή ψυχιατρεία.
Επίσης, πολίτες με αναπηρία μιλούν για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και αποκαλύπτουν τα κενά. Η ζωντάνια και το πάθος με το οποίο αγωνίζονται για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα συνθλίβουν την εικόνα που διαχρονικά δημιουργείται για τους ίδιους.
Υπεύθυνος του επεισοδίου είναι ο Κώστας Μπαϊρακτάρης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
Στο «Λόγο των αποκλεισμένων» συμμετέχουν πρώην τρόφιμοι ψυχιατρικής, φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ, η Ομάδα Δράσης Καλαμαριάς, η Ομάδα Προσβασιμότητας, κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών, η Ομάδα Στήριξης των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων «Το κελί».


Διάρκεια: 59:09

Έτος Παραγωγής: 2012

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΝΤ229

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *