Πύλα, αυτοί που ήταν πάντα μαζί

pylaΠύλα, αυτοί που ήταν πάντα μαζί

Το ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να εξερευνήσει τις ριψοκίνδυνες ζωές των ανθρώπων που ζουν στο επίφοβο περιβάλλον της «νεκρής ζώνης». Παράλληλα εξερευνεί αν όντως η Πύλα αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, όπως οι ελληνοκυπριακές αρχές ισχυρίζονται.

Στην Πύλα, η εκκλησία και το τζαμί είναι δίπλα-δίπλα. Ή μήπως το ένα προσπαθεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του άλλου; Η φωνή του χότζα γίνεται ένα με τη φωνή του παπά. Ή μήπως ο ένας προσπαθεί να υπερκαλύψει τον άλλον; Η Πύλα, ως το μοναδικό ετερόκλιτο χωριό, είναι είδος προς εξαφάνιση στην Κύπρο.
Το 1974 χωρίστηκε όλη η Κύπρος… Όντως όλη; Ένα χωριό παρέμεινε εκτός αυτής της διαίρεσης, με τίμημα να βρίσκεται οριοθετημένο στη μέση του πουθενά, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Η ζωή εκεί, όπως και σε όλα τα ασταθή οικολογικά περιβάλλοντα, δεν είναι καθόλου εύκολη για αυτούς που ζουν στη “Νεκρή Ζώνη”. Ξαφνικά, τον Απρίλιο του 2003, τα σύνορα της Κύπρου άνοιξαν και οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν από το ένα μέρος στο άλλο.
Ο Ηλίας Δημητρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1965. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ. H πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τον τίτλο «Fish n’ chips», μια συμπαραγωγή Κύπρου – Ελλάδας – Αγγλίας, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Montreal World Film Festival του Καναδά, τον Αύγουστο του 2011. Το φιλμ, χάρισε στον Ηλία Δημητρίου το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012, ενώ ήταν και υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας στην ίδια διοργάνωση.

Διάρκεια: 52:42

Έτος Παραγωγής: 2003

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΝΤ181

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *