Πρωταγωνιστές – Για τα γεγονότα στο Κατειλημμένο Εφετείο

pandwraΠρωταγωνιστές – Για τα γεγονότα στο Κατειλημμένο Εφετείο

«600 έγκλειστοι, 90 βήματα από την Ομόνοια και οι Ελληνες που έγιναν μουσουλμάνοι»

Με το «Αμπάσαντορ» – το ξενοδοχείο που κάποτε ήταν Εφετείο και τώρα έγινε γκέτο βορειοαφρικανών μεταναστών – αλλά και με τους ‘Ελληνες που ασπάστηκαν το Ισλάμ θα ασχοληθούν οι «Πρωταγωνιστές».
Οι κάμερες της εκπομπής ήταν παρούσες στα επεισόδια που συνέβησαν το Σαββάτο 9 Μαΐου, όταν «αγανακτισμένοι πολίτες» – κυρίως μέλη της Χρυσής Αυγής – με ελληνικές σημαίες και ασπίδες με κέλτικους σταυρούς επιχείρησαν να εισβάλουν στο παλαιό Εφετείο. «Αφήστε μας να φύγουμε για την ωραία Ευρώπη», φώναζαν οι «πολιορκούμενοι». «’Εξω οι ξένοι από την Ελλάδα», απαντούσαν οι «πολιορκητές».
Οι «Πρωταγωνιστές» πέρασαν δυο 24ωρα στους οκτώ ορόφους του παλιού ξενοδοχείου και κατέγραψαν τη ζωή των «ενοίκων» του που μαγειρεύουν, κουρεύονται, προσεύχονται ανάμεσα σε αποτσίγαρα, σάπια στρώματα, σπασμένα έπιπλα, χωρίς φως και νερό.
Επίσης, η εκπομπή συνάντησε δυο ‘Ελληνες που ασπάστηκαν τον μουσουλμανισμό:
– Τη Μαρία που γεννήθηκε στον Πειραιά, βαπτίσθηκε χριστιανή, παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά, χώρισε και μετά ξαναπαντρεύτηκε τον Μοχάμετ Αλί και αποφάσισε να φορέσει μαντίλα.
– Τον Αναστάσιο Πανούση που, αφού περιπλανήθηκε στο ‘Αγιο ‘Ορος έχοντας ζήσει μια έντονη ζωή με πολλές νεανικές «αμαρτίες», αποφάσισε να γίνει μουσουλμάνος και να αλλάξει το όνομα του σε ‘Ανας (που σημαίνει φίλος). Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε με τους 2 ‘Ελληνες μουσουλμάνους για τον έρωτα, τις απαγορεύσεις, το ρατσισμό και τις κοινές αξίες που έχει η ορθοδοξία με τον μουσουλμανισμό.

Διάρκεια: 46:23

Έτος Παραγωγής:2009

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΤΕ086

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *