Κατασκευαζοντας τη Συναινεση (Manufacturing Consent)

Κατασκευαζοντας τη ΣυναινεσηΚατασκευάζοντας Τη Συναίνεση (Manufacturing Consent)

Το Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (Κατασκευάζοντας Συναίνεση: Ο Νόαμ Τσόμσκυ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), είναι ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ που εξερευνά την πολιτική ζωή και τις ιδέες του παγκοσμίως γνωστού γλωσσολόγου, διανοούμενου και πολιτικού ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκυ. Δημιουργήθηκε από δύο ανεξάρτητους Καναδούς κινηματογραφιστές, τους Mark Achbar και Peter Wintonick και βασίζεται στο βιβλίο του Τσόμσκυ, Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media (Κατασκευάζοντας Συναίνεση: Η Πολιτική Οικονομία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), το οποίο έγραψε μαζί με τον Έντουαρντ Σ. Χέρμαν.

Η ταινία παρουσιάζει το «μοντέλο της προπαγάνδας» των Τσόμσκυ και Χέρμαν, την άποψη ότι τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης, ως θεσμοί κινούμενοι από το κέρδος, έχουν την τάση να υπηρετούν και να προάγουν τα συμφέροντα της κυρίαρχης ελίτ της κοινωνίας.

Οι κάμερες του ντοκιμανέρ ακολουθούν τον Τσόμσκυ σε διαλέξεις, συζητήσεις και τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις για μια περίοδο 4 ετών, ενώ το συνολικό τηλεοπτικό υλικό που περιλαμβάνεται καλύπτει μια περίοδο της ζωής του με εύρος 25 ετών.

Ένα μεγάλο μέρος της ταινίας εξετάζει την κάλυψη από τις The New York Times της Ινδονησιακής κατοχής του Ανατολικού Τιμόρ που κατά τον Τσόμσκυ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απροθυμίας των μέσων να ασκήσουν κριτική σε ένα σύμμαχο της ελίτ.

Μέχρι τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «The Corporation» το 2003, από τους Mark Achbar, Jennifer Abbott και Joel Bakan, ήταν το πιο επιτυχημένο ντοκιμαντέρ στην ιστορία του Καναδά. Έχει κερδίσει 22 βραβεία, έχει προβληθεί σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλο τον κόσμο, σε περισσότερα από 50 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, σε πάνω από 30 δίκτυα. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Η αντίδραση του Τσόμσκυ για την ταινία ήταν ανάμικτη. Σε δημόσια συζήτηση δήλωσε ότι η ταινία δε μεταδίδει το μήνυμά του, κάνοντας τον κόσμο να πιστέψει ότι είναι ο ηγέτης κάποιου κινήματος στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν. Επίσης, στην ίδια συζήτηση, ασκεί κριτική στην κριτική των New York Times για την ταινία που την παρουσιάζει λανθασμένα σαν κάλεσμα για οργάνωση των ψηφοφόρων και όχι ως μια κριτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διάρκεια: 167:00

Έτος Παραγωγής: 1993

Γλώσσα: Αγγλικά

Υπότιτλοι: gr

Κωδ.Καταχώρησης: ΝΤ010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *