Κατάληψη “Εργαστήρι”, Μινσκ, Λευκορωσία 2008

yfanetΚατάληψη “Εργαστήρι”, Μινσκ, Λευκορωσία 2008

Μια ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Πολιτικού Ντοκιμαντέρ στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ και αφορά την κατάληψη “Εργαστήρι” στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

 Το ταινιάκι αποτελεί ένα βίντεο-ημερολόγιο της προσπάθειας κάποιων συντρόφων το 2008 να δημιουργήσουν την πρώτη κατάληψη σε μια χώρα που θεωρείται η “τελευταία” δικτατορία στην Ευρώπη. Σε μια χώρα, όπου εξαφανίζονται δημοσιογράφοι, οι εφημερίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί κλείνουν μόλις εκφράσουν έναν λόγο που να θεωρηθεί αντιπολιτευτικός, όπου ο πρόεδρος(ίδιος από το 94) έχει και στρατιωτικές εξουσίες και δεν διστάζει να εκφράζει τον θαυμασμό του για τις μεθόδους του Χίτλερ. Η οργάνωση “Freedom House” φέτος(2010) αξιολόγησε την Λευκορωσία με την 189/190 θέση από τις 196 υπάρχουσες ως προς την ελευθερία του τύπου.

Η κατάληψη λειτούργησε για 5 μήνες με ανοιχτές εβδομαδιαίες συνελεύσεις. Κατά την διάρκεια της ύπαρξής της φιλοξενούσε βιβλιοθήκη, εβδομαδιαία βεγκαν κουζίνα με ελεύθερη συνεισφορά, προβολές 2φορές την εβδομάδα, συναυλίες, λογοτεχνικές βραδιές καθώς και μια πληθώρα από εκδηλώσεις/συζητήσεις/workshop με σημαντικότερα από αυτά πάνω στην παγκοσμιοποίηση, αναρχοφεμινισμό, προετοιμασία αντι G-8 στο Μινσκ, ελεύθερο λογισμικό και στον αντιπυρηνικό αγώνα των κατοίκων της χώρας.

Με τον όρο “καλέσαμε” οι αφηγητές δεν εννοούν το κατά τα ελληνικά δεδομένα “δημόσιο κάλεσμα” (αφίσα στους δρόμους, κείμενο που μοιράζεται δημόσια, αναρτήσεις στο ίντερνετ), αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας της εκεί πραγματικότητας, εννοούν κάλεσμα από στόμα σε στόμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν να αντιμετωπίσουν σκυλιά και καλάσνικοφ της εκεί αστυνομίας.

Είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από συμμετέχοντες σε συνεργασία με την συλλογικότητα “Ο Μικρός Αδερφός” και “IndyVideo Belarus”. Περιλαμβάνει εκτός από ελληνικούς, ρωσικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Διάρκεια: 26:00

Έτος Παραγωγής: 2008

Γλώσσα: Ρώσικα

Υπότιτλοι: gr, en. ru

Κωδ.Καταχώρησης: KB087

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *