Η αιολικη βιομηχανια στην Ανδρο

androsΗ αιολική βιομηχανία στην Άνδρο

“Εν μέσω κρίσης του καπιταλισμού και υπό τον φόβο μελλοντικών κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων, η ιδέα ενός νέου “New Deal” σαν αυτό του Ρούζβελτ ξαναζωντανεύει σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτή τη φορά βαφτίζεται με τον αλαζονικό και υποκριτικό τίτλο “Green New Deal”, καθώς στόχο έχει μια παγκόσμια διαταξική, πολιτική και κοινωνική συμμαχία με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και το αναμενόμενο οικολογικό κραχ.

Πρόκειται για το πολυδιαφημισμένο μοντέλο της “αειφόρου ανάπτυξης” με την προώθηση επενδύσεων σε πράσινα οικολογικά έργα υποδομής με σκοπό να τονοθεί η χειμαζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη και να αποφευχθεί η επερχόμενη κρίση κοινωνικής ενσωμάτωσης. Το πράσινο New Deal λοιπόν εμφανίζεται, μαζί με τους μελλοντικούς πολέμους, ως η κυρίαρχη λύση κι απάντηση για την έξοδο του καπιταλισμού από την κρίση.

Οι αντιρρήσεις απέναντι στο νέο φαινόμενο μοιάζουν πλέον γραφικές. Η νέα συμμαχία που δαμορφώνεται γύρω από του GND περιλαμβάνει διεθνείς οργανισμούς, το επιστημονικό και βιομηχνικό λόμπι, δεξιές κι αριστερές κυβερνήσεις, τον Ομπάμα που ορκίστηκε στην πράσινη επανάσταση, την B.P. που μετονομάστηκε σε Beyond Petroleym (Πέρα από το πετρέλαιο), τον επίτροπο της Ε.Ε. Αλμούνια που διατάζει τα κράτη-μέλη να βάλουν την πράσινη ανάπτυξη στον πυρήνα των πολιτικών τους, τον Παπούλια που μιλάει για περιβαλλοντική δημοκρατία, τις μεγάλες πολυεθνικές που έφτιαξαν “Παγκόσμιο Συμβούλιο Επιχειρήσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Η στρατηγική του οικολογικού καπιαλισμού είναι να εξακολουθεί να πετά την βαριά βιομηχανία και τα τοξικά πυρηνικά απόβλητα στον παγκόσμιο νότο, αλλά για τους οικοευαίσθητους πρωτοκοσμικούς περιλαμβάνει ριζικό λίφτινγκ σε όλους τους τομείς της παραγωγής και κατανάλωσης.” (από το περιοδικό “Factory” της Φάμπρικας Υφανέτ, τεύχος #01)

Το ντοκιμαντέρ αυτό φτιάχτηκε από την κινηματογραφική λέσχη της Άνδρου, ενόψει της επιχειρούμενης μεταβολής του νησιού σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Περιέχει πολλές σημαντικές πληροφορίες για τις ΑΠΕ και συγκεκριμένα για τις ανεμογεννήτριες, χρήσιμες για όλα τα κινήματα ενάντια στην δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών αιολικών πάρκων τα οποία πρόκειται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα.

Διάρκεια: 28:00

Έτος Παραγωγής: 2010

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπότιτλοι: Όχι

Κωδ.Καταχώρησης: ΚΒ078

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *